Driehoekige woontoren CasaNova aan de Wijnhaven in Rotterdam

21-03-2018 – Barcode Architects presenteert CasaNova, de eerste driehoekige woontoren in Rotterdam

De skyline van Rotterdam krijgt er een kenmerkend silhouet bij: CasaNova, een driehoekige, balancerende toren. De 110-meter hoge woontoren verschijnt op Wijnhaven 65 en gaat aan alle zijdes een directe relatie aan met de straat. Daarmee levert hij een belangrijke impuls aan de vitalisering van de wijk. Het bijzonder gevormde gebouw houdt rekening met de bezonning en zichtlijnen van de omringende torens en is zo een passende, maar onderscheidende toevoeging in dit hoog stedelijke gebied. Waar de toren de plint raakt, verjongt het volume over 4 lagen; hierdoor balanceert CasaNova ogenschijnlijk als een danser subtiel en elegant op zijn ranke voet.

Levendige woonbuurt

De Wijnhaven bevindt zich in het Maritiem District, een gebied dat de laatste jaren sterk in opkomst is. Met plannen voor negen nieuwe woontorens transformeert de wijk van stil kantoorgebied naar een levendige woonbuurt. De wijk vormt de nieuwe verbinding tussen de creatieve Witte de Withstraat en de bruisende Oude Haven, met de befaamde Markthal om de hoek. Het project CasaNova speelt hierop in door te voorzien in een transparante plint met luxe ruimte voor horeca en boetiekwinkels. Door de toren ‘los te knippen’ van de onderbouw ontstaat op straatniveau een prettige menselijke maat. Die levendigheid aan de Wijnhaven herhaalt zich enkele etages hoger, op het groene dakterras op niveau vijf.

Weelderige daktuin

De woningen in de toren zijn afgewerkt met hoogwaardige materialen en behoren tot het middeldure en dure segment. Op iedere verdieping bevinden zich drie appartementen, elk met een riant balkon in de punt van de driehoek. Dit zorgt voor een optimale bezonning van het balkon en geeft een 300 graden panorama uitzicht over de stad. Op het naastgelegen plot is The Muse in aanbouw, tevens naar ontwerp van Barcode Architects. De beide woontorens zijn in symbiose ontworpen en geven op een nieuwe manier invulling aan stedelijk wonen. In de plannen komt een sterke sociale component naar voren. Beide torens delen de weelderige groene daktuin van 1500 m2 waar ontmoeting centraal staat. Ook zijn er collectieve sport- en werkruimtes, kunnen de bewoners een vergaderruimte huren en voor hun gasten een mini-loft reserveren.

Het ensemble van de twee torens biedt een uniek en comfortabel thuis aan de bewoners en vormt een karakteristieke toevoeging aan het stadsbeeld. CasaNova is een ontwerp van Barcode Architects in samenwerking met ontwikkelaar Wilma Wonen. De bouw start begin 2019 en is naar verwachting eind 2021 afgerond.

Wilma Wonen is erkend NEPROM-lid Copyright Wilma Wonen 2024

Site by Alsjeblaft!