Daktuin CasaNova en The Muse genomineerd voor Dak van het Jaar 2023!

22-11-2023 – Na de nominatie van The Muse voor de Rotterdamse Architectuurprijs in 2021 zijn woontorens The Muse en CasaNova, met hun spectaculaire groene daktuin, nu samen genomineerd; dit keer voor de Dak van het Jaar 2023 verkiezing. Een nominatie waar we erg trots op zijn.

In de nominatie (pdf) wordt de daktuin van circa 1500 vierkante meter, in hartje Rotterdam, niet alleen geprezen om de technische realisatie en de hoogwaardige afwerking, maar ook vanwege de innovatieve oplossingen, de bijdrage aan de klimaatbestendigheid van de stad én de sociale componenten en extra functies voor bewoners.

Ontwerp daktuin
Bij het ontwerp van de daktuin heeft ontwerper Jeroen Hamers rekening gehouden met de bijzondere vorm van de gebouwen en groen als leidraad genomen. “Ik heb een contrast gezocht met de harde vormen van de gebouwen door zachte ronde vormen toe te passen. Dit zie je terug in de golvende lijnen van de plantenvakken en de hoogteverschillen in de beplanting.”

Duurzaamheid, biodiversiteit en klimaatadaptatie
Benadrukt wordt ook dat de toevoeging van groen in deze stedelijke omgeving een plus is. De bomen, struiken, grassen en andere planten in de daktuin van CasaNova zorgen voor een lokale verrijking van de biodiversiteit. Verder zorgen schaduw en verdamping voor verkoeling en wordt een bijdrage geleverd aan de reductie van hittestress. Retentie van regenwater in de substraat- en drainagelaag levert een bijdrage in het afvlakken van neerslagpieken. Niet alleen op het bovenste dak van CasaNova zijn PV panelen toegepast, ook in enkele plantenbakken zijn donkere, vrijwel aan het zicht onttrokken PV panelen geplaatst.

Co-makers en ontwerpers
Wij feliciteren onze co-makers en ontwerpers met deze nominatie en zijn benieuwd naar het oordeel van de vakjury. Meer informatie over de daktuin leest u hier: ‘Hoe realiseer je een landschap boven de stad?’

Wilma Wonen is erkend NEPROM-lid Copyright Wilma Wonen 2024

Site by Alsjeblaft!